Μια καινούργια περιπέτεια ξεκινά!

Στήνω αυτό το blog και όλα μου φαίνονται απελπιστικά δυσνόητα, αλλά δεν θα το βάλω κάτω. Όπως είπε και η κα. Ελεονόρα Ρούζβελτ: "Κάνε κάθε μέρα κάτι που σε τρομάζει". Στη συγκεκριμένη περίσταση το ρήμα "τρομάζει" θα το αντικαταστήσω με το "δυσκολεύει".
Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτό το νέο ταξίδι...

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ZEITGEIST: MOVING FORWARD




Το Zeitgeist: Moving Forward, του σκηνοθέτη Peter Joseph, είναι ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που παρουσιάζει την αναγκαιότητα μετάβασης από το σημερινό κοινωνικοοικονομικό νομισματικό μοντέλο που διέπει το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο, την "Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους".

Στην ταινία παρουσιάζονται απόψεις ειδικών επιστημόνων στους τομείς της δημόσιας υγείας, της ανθρωπολογίας, της νευροβιολογίας, των οικονομικών, της ενέργειας, της τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών και άλλων, που δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα επιστημονική γνώση και τεχνολογία για να επιτύχουμε την αειφορία στον πλανήτη, την έξοδο από τη σημερινή κρίση και τελικά την ανάπτυξη ενός νέου πολιτισμού.

Η ταινία θα προβληθεί παγκοσμίως σε κινηματογραφικές προβολές, που θα διοργανωθούν από τα επιμέρους τμήματα του κινήματος. Οι προβολές αυτές θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 25 Ιανουαρίου 2011. Το Zeitgeist: Moving Forward είναι μία μη εμπορική ταινία και θα διατεθεί δωρεάν μέσω του διαδικτύου.

Σε αυτό το βίντεο για την διευκόλυνση των χρηστών, οι υπότιτλοι είναι ενσωματωμένοι.
Έτσι οι προβληματισμοί και τα τυχόν σχόλια που θα υπάρξουν, θα είναι κατά 90-100% στα Ελληνικά.




Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (Bιβλίο Γκίνες)

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)


Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.

(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).



Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.


Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.


Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.


Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.


Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.


Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.


Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιον φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
Η ΣΟΦΙΑ

Στην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι' αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.


Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».


Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.


Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).


Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη.


Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει σαν ανθρώπους - και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας. Και φυσικά όταν θέλουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».


Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.


Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά . Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία.


Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία.


Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.


Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.


Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.


«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.


Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.


Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:


«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».


Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα - μητέρα των εννοιών μας - μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».


Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.


Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.


«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ' εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.


Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».


Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.


Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.


Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.


Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».


Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ

Ανταλλακτική Οικογιορτή στα Βασιλικά Β. Εύβοιας 10-13 ΙΟΥΝΙΟΥ


Σκεφτήκαμε να πειραματιστούμε για την δυνατότητα ανταλλαγών με την μικρότερη δυνατή μεσολάβηση χρημάτων.

Στο «Πολυχώραφο-Ξουτκά» λέμε να περάσουμε ένα τριήμερο με:
Ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και προϊόντων, που παράγει ή δημιουργεί ο καθένας.

Εργαστήρια – Ομιλίες – Προβολές – Συζητήσεις.
Κατασκήνωση -  κοινό φαγητό – μουσικές - χορούς.

Συνάντηση ανθρώπων & ομάδων αλλά και προϊόντων με βάση την ανταλλαγή. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να προσφέρουν τη γνώση τους, την τέχνη τους και τα προϊόντα τους σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ανταλλακτικής τους αξίας(!!!) τους καλούμε να έρθουν. Έχουν δεν έχουν υλικά αγαθά για ανταλλαγή!

Θα προσπαθήσουμε το κεντρικό πνεύμα αυτής της γιορτής να είναι η ανταλλαγή και όχι μόνον!

Είναι ένα πείραμα, ένα μικρό παιχνίδι φαντασίας στον δρόμο για τις ανεκτίμητες αξίες...

Πότε :

·        Παρασκευή 10 Ιουνίου αφίξεις
·        Σάββατο 11 Ιουνίου κύριο πρόγραμμα
·        Κυριακή 12 Ιουνίου κύριο πρόγραμμα
·        Δευτέρα 13 Ιουνίου αναχωρήσεις

Που :

·        Βασιλικά – Πολυχώραφο Ξουτκά

Τι έχουμε ήδη:

·        Χώρο για σκηνές (WC – ντους)
·        Χώρο για κοινό μαγείρεμα, καφέ, πρωινό
·        Χώρο για εργαστήρια, πάγκους, προβολές, μουσικές
·        Κάποιους πάγκους, κάποιες ομπρέλες

Τι θα φέρεται εσείς:

·        Σκηνές, ομπρέλες, πάγκους, σκεύη για φαΐ/ποτό
·        Προϊόντα, εμπειρίες και γνώσεις
·        Κέφι και όργανα

Τι χρειαζόμαστε :

·        Ομάδες για μαγειρική/καθαριότητα
·        Προσφορές για εισηγήσεις – εργαστήρια
·        Όποιος έχει θέσεις στο αυτοκίνητό του προς εμάς, ας επικοινωνήσει μαζί μας.
·        Υποστήριξη , αγάπη ……….

Το Προσωρινό Πρόγραμμα Της Ανταλλακτικής Οικογιορτής

Παρασκευή βράδυ

·        Φαγητό
·        Προβολή του hommage to catalonia
·        Συζήτηση (περιμένουμε τον Γιώργο Κολέμπα για τα μαγνησιακά νέα)

Σάββατο πρωί από τις 11.00

·        Μασάζ με την Κλειώ Μακαντάση
·        Εργαστήρι κεραμικής με τον Κυριάκο Σπυρόπουλο
·        Παρουσίαση-εισήγηση «Τοπικοποίηση-Αποανάπτυξη» από τον  Γιώργο Κολέμπα
·        Φαγητό

Απόγευμα από τις 18.30

·        Εργαστήριο κεριού με την Σάντυ Βαρελοπούλου
·        Παρουσίαση με την Μαρία Σκαρλή και τον Πέτρο Βασιλείου για τις βεντούζες και τα έλαια
·        Προβολή της ομάδας Zeitgeist

Κυριακή

·        Εργαστήριο «χρώματα με χώματα» με την Σουζάννε Ρίεντλ για παιδιά και όχι μόνο
·        Παρασκευή τυριού με τον Νίκο Θεοδώρου
·        Παρασκευή κρασιού χωρίς χημικά από το ΗΛΕΣΙΟΝ
·        Εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια από την Τίνα Λυμπέρη
·        Φαγητό

Απόγευμα από τις 18.30

·        Βόλτα και μάζεμα βοτάνων μαζί με  μίνι εισαγωγή στην επεξεργασία τους με την Έλενα  Χατζημιχάλη
·        Παρουσίαση του «Φωτόδεντρου» από την Στέλα Ματικάκη
·        Προβολή ντοκιμαντέρ από τον Αποστόλη Λούλη


Ας περάσουμε ένα αξέχαστο τριήμερο!


Πηγή: biozo.gr
 

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ!

Τα πιτσιρίκια την λατρεύουν και μπορούν να παίζουν με αυτήν για ώρες. Και για ποιο λόγο να μην τη φτιάξετε μόνοι σας; 





Πάρτε λοιπόν τα υλικά και φτιάξετε τη δική σας:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 1 κούπα αλάτι
  • 2 κουταλιές φυτικό λάδι
  • Προαιρετικά κρέμα ταρτάρ για μεγαλύτερη ελαστικότητα (θα την βρείτε σε σούπερ μάρκετ και delicatessen )
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν θέλετε να είναι χρωματιστές)

Ανακατεύετε τα υλικά και είναι έτοιμη! Καλή διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους!


Πηγή: www.pamebolta.gr



Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ


Από τη μια, ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να αφήσει κάποιους άφωνους. Από την άλλη, ένα απλό χαμόγελο μπορεί να θεωρηθεί το παν. Όμως τι γίνεται εάν τα δόντια σας είναι κίτρινα και έχουν λεκέδες; Το χαμόγελο σας μπορεί να μην είναι τόσο θαυμάσιο όσο θα θέλατε, αλλά μην στεναχωριέστε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πετύχετε τη λεύκανση των δοντιών σας.


Ο αποχρωματισμός των δοντιών προκαλείτε με τη φυσική γήρανση ενός ατόμου. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα δόντια μας, τόσο περισσότερο χάνουμε το λευκό τους χρώμα. Το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση ροφημάτων όπως του καφέ, του τσαγιού και της σόδας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι καπνιστές είναι επίσης επιρρεπής στον αποχρωματισμό των δοντιών, διότι η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο κολλάει στα δόντια και προκαλεί τον αποχρωματισμό τους. Οι περισσότεροι πάσχοντες προσφεύγουν συνήθως στη λεύκανση των δοντιών για να αποκτήσουν και πάλι το  αρχικό τους χρώμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι λεύκανσης δοντιών. Μερικοί είναι περίπλοκοι και χρειάζονται εκτός από τον οδοντιατρικό εξοπλισμό και τη βοήθεια των οδοντιάτρων. Κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο περίπλοκοι και αποτελούνται από προϊόντα που μπορούν να εφαρμοστούν από εσάς τους ίδιους στο σπίτι. Συνήθως αυτοί οι δύο τρόποι λεύκανσης είναι αρκετά ακριβοί. Υπάρχουν εύκολες διαδικασίες που απαιτούν απλά φυσικά συστατικά, τα οποία διαθέτει κάθε νοικοκυριό. Αυτές οι φυσικές σπιτικές θεραπείες για τη λεύκανση δοντιών είναι πολύ εύκολες, αλλά άκρως αποτελεσματικές.
Για την πρώτη θεραπεία θα χρειαστείτε μόνο μαγειρική σόδα και οξυζενέ. Αναμίξτε τα δύο συστατικά πολύ καλά και χρησιμοποιήστε αυτό το μίγμα ως οδοντόπαστα. Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή ως καθαριστικό λεκέδων, η οποία αφαιρεί επίσης τη μυρωδιά. Το οξυζενέ είναι γνωστό ως απολυμαντικό. Όταν αυτά τα δύο συστατικά συνδυαστούν, αφαιρούν αποτελεσματικά τους λεκέδες από τα δόντια.
Το λεμόνι είναι και αυτός ένας πολύ καλός λευκαντικός παράγοντας. Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα χρησιμοποιώντας το χυμό λεμονιού και αλάτι. Αναμίξτε τα δύο συστατικά και εφαρμόστε το μίγμα στα αποχρωματισμένα δόντια. Μια απλή εναλλακτική λύση είναι να προσθέσετε σταγόνες λεμονιού στην οδοντόπαστά σας, οι οποίες θα την προάγουν σε λευκαντική οδοντόκρεμα. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να τρίψετε τα δόντια σας με φλούδα λεμονιού για τουλάχιστον 5 λεπτά. Η φλούδα λεμονιών καθαρίζει και λευκαίνει τα δόντια.
Άλλη μια ενδιαφέρουσα λύση είναι να τρίψετε τα δόντια σας με φράουλες. Οι σπόροι της φράουλας καθαρίζουν τα δόντια, μιας και η φράουλα  περιέχει μια ουσία που βοηθάει στην αφαίρεση των λεκέδες στα δόντια.
Οι γαργάρες με αλατόνερο θα σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τα βακτηρίδια του στόματος. Αυτή η θεραπεία δεν είναι μόνο καλή για την αφαίρεση των λεκέδων από τα δόντια σας, αλλά βοηθά επίσης να θεραπεύσει τις στοματικές πληγές που ίσως έχετε.
Η σωστή υγιεινή είναι πολύ σημαντική για ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο. Βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα για να αποφύγετε τα υπολείμματα τροφίμων που συσσωρεύονται στα κενά ανάμεσα από τα δόντια σας. Το συχνό βούρτσισμα δεν επιτρέπει στις χρωστικές ουσίες που περιέχονται τα τρόφιμα να εισχωρήσουν στα δόντια σας. Η χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας είναι χρήσιμη. Αποφεύγετε ροφήματα με χρωστικές ουσίες, όπως καφέ και τσάι, επειδή περιέχουν την καφεΐνη, μια καφετιά ουσία, η οποία αποχρωματίζει τα δόντια σας. Όσο για το κάπνισμα, ο αποχρωματισμός που προκαλεί η νικοτίνη είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Θυμηθείτε αυτές τις απλές καθημερινές λύσεις για τη λεύκανση των δοντιών σας και αποκτήστε το καλύτερο χαμόγελο που είχατε ποτέ.

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Για ποιούς λόγους η λαϊκή αγορά πρέπει να προτιμάται από ένα συνειδητό καταναλωτή;


 Ακόμα και αν δεν προέρχονται από βιοκαλλιέργειες, η προτίμησή μας στους τοπικούς παραγωγούς έχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στην περιβαλλοντική προστασία, όσο και στην προσωπική υγεία και την κοινοτική ευημερία.
Ψωνίζοντας τα τρόφιμα μας από τοπικούς παραγωγούς μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά τροφίμων προς το τραπέζι μας, ειδικά εάν ζούμε κοντά στο αγρόκτημα από το οποίο αγοράζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας.
Η υποστήριξη τοπικών καλλιεργητών ενθαρρύνει την τοπική αυτάρκεια, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά σε περιπτώσεις οικονομικής κρίσης.
Οι τοπικοί αγρότες μπορούν ευκολότερα να δεχτούν πληροφορίες από τους πελάτες τους σχετικά με το είδος των τροφίμων που θέλουν και πώς θέλουν να φύονται. Εάν θέλουμε βιολογικά προϊόντα και κάνουμε αρκετά σαφή τα αιτήματα μας, ο γεωργός θα αρχίσει να τα πραγματοποιεί.
Στην τελική, η προτίμησή μας στη λαϊκή αγορά ενθαρρύνει μια πιο εποχιακή επιλογή τροφών και κατά συνέπεια ένα διατροφολόγιο που περιέχει φρέσκες, ώριμες τροφές, σε αντίθεση με τα εισαγόμενα φρούτα που μεταφέρονται από μακρινές χώρες και συλλέγονται άγουρα για να μην καταστραφούν στη μεταφορά. Τα άγουρα φρούτα και λαχανικά, τα οποία συνήθως ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους και όχι φυσικά, δεν περιέχουν τόσα θρεπτικά συστατικά όσο τα ώριμα.

Και για ποιο λόγο είναι προτιμότερα τα βιολογικά τρόφιμα;

            Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ ό,τι τα βιολογικά τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα, πολλά από τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για την υγεία τη δική μας, αλλά και την ισορροπία του οικοσυστήματος στο οποίο ζούμε.
            Οπότε, ωφελούνται οι αγρότες, οι καταναλωτές και το οικοσύστημα. Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει:
            Ετησίως καταγράφονται  πολλοί θάνατοι αγροτών που έχουν εκτεθεί σε χημικά εντομοκτόνα και λιπάσματα.
Ο καταναλωτής ωφελείται από τη χρήση βιολογικών προϊόντων όχι μόνο επειδή δεν εκτίθεται σε κατάλοιπα εντομοκτόνων, αλλά και επειδή τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων. 
Το οικοσύστημα δεν επιβαρύνεται με περιττές βλαβερές ουσίες, οι οποίες μεταφέρονται μέσω του υδροφόρου ορίζοντα και καταλήγουν πάλι στο πιάτο μας.

Πηγή: The Eco Worrier's Handbook



ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ:
ΔEYTEPA
Kηφισιά: Xαριλάου Tρικούπη
Ν. Σμύρνη: μπροστά από το Ιωσηφόγλειο Ίδρυμα
Χαϊδάρι: όπισθεν Δημαρχείου
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 – 19.30
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ώρες 12.00 – 18.00
TPITH
N. Hράκλειο: Eλ. Bενιζέλου
Π. Ψυχικό: Πλ. Δημαρχείου
Kορυδαλλός: Πλ. Eλευθερίας
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 – 19.30
Περαία: Ανθέων & Φιλελλήνων. Ώρες 17.00 – 20.00
Αριδαία: όπισθεν Δημαρχείου. Ώρες 17.00 – 20.00
Βόλος: απέναντι από τη νέα ψαραγορά. Ώρες 12.00 – 17.00
TETAPTH
Hλιούπολη: Mαρίνου Aντύπα
Γλυφάδα: Πλ. Ξενοφώντος
Πειραιάς: Πλατεία Πηγάδας
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 -19.30
Χαλάνδρι: Τυμφρηστού & Ιωαννίνων. Ώρες 14.30 – 18.00
Τρίκαλα: πλατεία ΟΤΕ. Ώρες 09.00 – 14.00
Καλαμαριά: Αγ. Παντελεήμων Ώρες 09.00 – 13.00
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ώρες 12.00 – 18.00
ΠEMΠTH
Γέρακας: Εθν. Αντιστάσεως
Παλαιό Φάληρο: Ναϊάδων
Θρακομακεδόνες: Πλ. Αλμπανέλλα
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 – 19.30
Νεάπολη Θεσ/κης: Βενιζέλου. Ώρες 08.00 – 14.00
ΠAPAΣKEYH
Κολωνάκι: Πλ. Δεξαμενής
Kαισαριανή: πίσω από Nήαρ
Xολαργός: δίπλα στο Δημαρχείο
Ωράριο για τις τρεις: 16.30 – 19.30
Λάρισα: Nεάπολη, Σκεπαστή Αγορά. Ώρες 11.00 – 14.30
Ηράκλειο Κρήτης: Πάρκο Γεωργιάδη. Ώρες 12.00 – 18.00
Εύοσμος: Ν. Καζαντζάκη Ώρες 08.30 – 13.30
ΣABBATO
Κυψέλη: Δημοτική Αγορά. Ώρες 09.00 – 14.00.
Bούλα: (λειτουργεί και την Κυριακή) Ξενοφώντος και Περικλέους. Ώρες 09.00 – 14.00.
Κάτω Πατήσια: Πάτμου και Καραβία. Ώρες 09.00 – 14.00
Πόρτο Ράφτη: δίπλα στο Γυμνάσιο, Ώρες 09.00 – 14.00.
Ίλιον: Λεωφ. Δημοκρατίας (ανατολική είσοδος πάρκου Α. Τρίτσης.), Ώρες 09.00 – 14.00.
Καλαμαριά: πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ώρες 08.00 – 14.00



Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΜΑΡΙΖΑ

H «Μαρίζα» είναι ένα συμπαθητικό, πεισματάρικο γαϊδουράκι που αρνείται να ανέβει φορτωμένο, στην Άνω Χώρα ενός κυκλαδίτικου νησιού. Ο ηλικιωμένος ψαράς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να τη μεταπείσει και τελικά τα καταφέρνει, αλλά με κόστος. Απολαύστε το!



Ένα χιουμοριστικό animation  από τον Κωνσταντίνο Κρυστάλλη, που
δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο
Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, το 2008.

Η ταινία προβλήθηκε και πήρε το 3ο Βραβείο στο ελληνικό διαγωνιστικό 
τμήμα ταινιών animation καθώς και το Βραβείο Κοινού στο 4ο Athens 
Animfest 2009, που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων 
Σχεδίων. Ακόμη βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στο 
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, από όπου απέσπασε εκ νέου 
και το Βραβείο Κοινού.