Μια καινούργια περιπέτεια ξεκινά!

Στήνω αυτό το blog και όλα μου φαίνονται απελπιστικά δυσνόητα, αλλά δεν θα το βάλω κάτω. Όπως είπε και η κα. Ελεονόρα Ρούζβελτ: "Κάνε κάθε μέρα κάτι που σε τρομάζει". Στη συγκεκριμένη περίσταση το ρήμα "τρομάζει" θα το αντικαταστήσω με το "δυσκολεύει".
Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτό το νέο ταξίδι...

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ!!!

 ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ!
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΑΚΙ!!!


Για όλο το καλοκαίρι, ένα δίωρο από το χρόνο σου, φτάνει για να προστατέψουμε την Πάρνηθα, τον τελευταίο παρθένο πνεύμονα της Αττικής. Μην παραμένεις θεατής.
Η πυροφύλαξη γίνεται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο της Πάρνηθας, και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Το χρονικό διάστημα της πυροφύλαξης γίνεται (κατά την αντιπυρική περίοδο του τρέχοντος έτους) με δίωρες, για κάθε εθελοντή πυροφύλακα, νυχτερινές βάρδιες, μεταξύ 9 το βράδυ και 6 το πρωί. Η πυροφύλαξη και ο ύπνος γίνονται σε στεγασμένο χώρο σε υψόμετρο 1,300 μ.. Το μόνο που χρειάζεται να φέρουν οι εθελοντές είναι το φαγητό τους, νερό και υπνόσακο. 

Ο Ε.ΔΑΣ.Α διαθέτει μικρά στρώματα και μαξιλάρια.


Ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο με κυριότερο σκοπό του την κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας, στο μέτρο του δυνατού, προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών. Ο σύλλογός μας συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους Δασαρχεία της Αττικής.


Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 23 χρόνια σε μια μικρή παρέα ορειβατών και σπηλαιολόγων ευαισθητοποιημένων στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πυρκαγιές στα δάση μας. Η κινητήρια σκέψη ήταν να σωθούν οι πνεύμονες πράσινου-τόσο πολύτιμοι για την πυκνοκατοικημένη Αθήνα. Θέλοντας λοιπόν να συμβάλλουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στη διάσωση των δασών και προσφέροντας απ΄τον χρόνο τους, οργάνωσαν μια ομάδα, η οποία σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα συνέβαλε στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Γι' αυτό το σκοπό ξεκίνησαν πυροφυλάξεις κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες με βάρδιες, επιτηρώντας όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας αλλά έχοντας οπτική επαφή και με μια ευρύτερη περιοχή που φθάνει ανατολικά μέχρι την Εύβοια, βόρεια ως την Βοιωτία και δυτικά-νοτιοδυτικά ως την Πελοπόννησο, έχοντας τη δυνατότητα έτσι να ειδοποιήσουν εγκαίρως για φωτιά.

Η επιλογή των δύο θέσεων για τα ξύλινα πυροφυλάκια που φιλοξενούν τους εθελοντές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του σκοπού αυτού. Το ένα (πρίν καταστραφεί από την πυρκαγιά του 2007) βρισκόταν  στην κορυφή Κυρά, το δεύτερο στη θέση Σκίπιζα, όπου μάλιστα κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία των εθελοντών του Ε.ΔΑΣΑ. Το ετος 2007 μετά απο 19 χρόνια ζωής το πυροφυλάκειο της Σκίπιζας ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων με την ευγενική χορηγία του WWF ΕΛΛΑΣ και με προσωπική εργασία μελών του WWF ΕΛΛΑΣ και του Ε.ΔΑΣ.Α. Με τα χρόνια η προσέλευση όλο και περισσότερων εθελοντών έκανε την μικρή ομάδα να γίνει μια μεγάλη οικογένεια που διακατέχεται απ΄τον ίδιο ενθουσιασμό και συνέπεια με τους ιδρυτές της.
Πηγή: www.edasa.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου