Μια καινούργια περιπέτεια ξεκινά!

Στήνω αυτό το blog και όλα μου φαίνονται απελπιστικά δυσνόητα, αλλά δεν θα το βάλω κάτω. Όπως είπε και η κα. Ελεονόρα Ρούζβελτ: "Κάνε κάθε μέρα κάτι που σε τρομάζει". Στη συγκεκριμένη περίσταση το ρήμα "τρομάζει" θα το αντικαταστήσω με το "δυσκολεύει".
Ας ξεκινήσει λοιπόν αυτό το νέο ταξίδι...

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΗ ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ!


Θα χρειαστούμε:
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 γιαούρτι 200γρ.
ξύσμα από 3 λεμόνια
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες σε σκόνη
500γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
το χυμό από ½ λεμόνι
Ξεκινάμε:
Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε τετραγωνάκια  2 εκατοστών περίπου, είτε με μαχαίρι, είτε μα ψαλίδι. Απλώνουμε σε μια επιφάνεια π.χ. μεγάλο ταψί και αφήνουμε να στεγνώσει, ενώ προσπαθούμε παράλληλα να ξεχωρίσουμε τα φύλλα μεταξύ τους.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, και προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά, δηλ. το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε σιγά-σιγά το κομμένο φύλλο κρούστας ανακατεύοντας με μια κουτάλα από εδώ και πέρα. Στη συνέχεια απλώνουμε τη ζύμη αυτή σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνουμε στους 180° C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Μόνον όταν η ζύμη μας έχει πια κρυώσει, φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Είναι σημαντικό να ρίξουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στην κρύα ζύμη, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Ονομάζω αυτή τη λεμονόπιτα πολυμορφική, διότι ακολουθώντας τα ίδια βήματα και αντικαθιστώντας το λεμόνι με πορτοκάλι, φτιάχνουμε μια εξίσου απολαυστική πορτοκαλόπιτα. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε στη ζύμη το ξύσμα από 2 πορτοκάλια για να μην μας βγει η πορτοκαλόπιτα πολύ βαριά.
Μπορούμε να καταβροχθίσουμε την απίστευτη αυτή λεμονό/πορτοκαλόπιτα  με μια μπάλα παγωτό βανίλια!
Καλή επιτυχία!

3 σχόλια: